Најчесто се врзува околу раката на новороденче.

Носењето црвена нишка околу раката против уроци е стара традиција на словенечките народи, а денес е најпопуларна во Бугарија, источните земји и следбеници на Кабала и генерално народите кои прифаќаат паганизам.

Овој обичај се задржал и кај нас, а најчестата практика е да ставите црвена врвка околу раката на новороденче.

Но, дали Христијаните, особено крстените, треба да носат црвен конец околу својата рака?

Конецот со црвена боја симболизира страст, успех и среќа. Обично се врзува околу зглобот на левата рака, затоа што, наводно, со левата рака, лицето се поврзува со други сили.

Формираниот круг на црвени нишки наводно дава заштита од негативност и ветување на несовесно и штити од лоши намери и зли луѓе.

Сепак, во Христијанството, ваквите методи не се одобрени. Нашата вера ги смета за идолопоклонство со кое луѓето ја менуваат молитвата.

Црвената нишка не е дозволена и затоа што всушност е ритуал, потекнува од магија и се смета за амајлија.

Христијанството како единствен симбол на заштита ги смета крстот и молитвата, додека црвената нишка се смета за паганизам и симбол способен да ја разниша вашата вера.

„Ако ви треба поголема заштита, работете подобро на вашиот духовен статус“, велат и’ православните и католичките свештеници.