Врз основа на структурата на телото е можно да се дознае за здравјето и интелигенцијата на жената, барем така некои истражувања тврдат.

Истражувањето спроведено на Универзитетот Оксфорд вели дека жените со поизразен задник се поинтелигентни и помалку склони кон хронични болести отколку жените кои се спортско градени.

Жените кои имаат тела во облик на крушка имаат пониски нивоа на холестерол и имаат помала веројатност да развијат кардиоваскуларни болести, благодарение на хормоните во нивното тело кои ги обработуваат мастите со голема брзини.

Нивното тело содржи повисоко ниво на омега-3 масни киселини, кое исто така има корисен ефект врз самиот мозок.

Лекарите објаснуваат дека најдобро е телото да чува маснотии во долниот дел, бидејќи не ги оптоварува другите органи.

Позицијата на телото во голема мера придонесува за општото здравје, и затоа тие дами со вакво тело во облик на кршка со вистински среќни.

Истражувањата покажаа дека имаат повисоко ниво на хормони во нивниот организам што го контролира крвниот притисок и дијабетесот, како и имаат подолг животен век.Сите овие заклучоци беа извлечени од неколку студии спроведени на над 16 илјади жени.