Претседателот на САД го потпиша законот за буџет за привремено финансирање на владата до 11 декември, спречувајќи ја заканата од таканареченото „исклучување“, запирање на работата на федералната влада поради недостиг од државно финансирање.

Предлог-законот беше усвоен со убедливо мнозинство во Сенатот со 84 гласа „за“ и 10 „против“. Текстот беше поддржан од двете страни по договорот постигнат минатата недела од демократите и републиканците во Сенатот и Белата куќа.

Текстот беше усвоен минатата недела од Претставничкиот дом, каде мнозинството се демократи.

Новата фискална година започнува на 1 октомври.

Овој закон, наречен сегашна резолуција или ЦР во говорот на Вашингтон, ја одржува работата на секоја федерална агенција на сегашното ниво на финансирање до 11 декември, со што се одржува владата по изборите на 3 ноември, што може да јапромени рамнотежата на силите во Вашингтон.

Законот, исто така, проширува голем број програми чие финансирање или одобрување истекува на 30 септември.

Тој исто така финансира можна преодна администрација доколку демократот Џо Бајден победи на претседателските избори.