Говорејќи во Европскиот парламент, Најџел Фараж лидер на „Брекит“ истакна дека доколку Брегзит упола успее, „ова институција во рок од 10 години нема да постои“.

Фараж истакна дека во наредните месеци и години ќе настани кампања „ширум Европа“ против ЕУ, при што идентификуваше три земји членки кои што најверојатно следни би ја напуштиле ЕУ, а тоа се Италија, Данса и Полска.

-Овие земји се меѓу првите, нагласи тој.,

Во разговор за списанието на ЕУ парламент, Фараж енеска потврди дека ЕУ за „10 години’ ќе се распадне, поради сезмичкото вилание од Брегзит.

Фараж, чија партија која на последните европски избори освои 29 мандати, верува дека излезот на Велика Британија ќе се покаже како „ударен чекич“ за ЕУ, притоа додавајќи дека „тоа е добра работа“.